pastoe historie

 


onze geschiedenis


Pastoe bestaat al 110 jaar. 110 jaar bewogen jaren met heel veel verhalen. Verhalen die we elkaar regelmatig vertellen, omdat we trots op ons verleden zijn. In de loop van de jaren heeft Pastoe een geheel eigen lijn weten te ontwikkelen dankzij jarenlange investeringen in nieuwe productlijnen en nieuw interieurconcepten. Altijd eigenwijs. Zeker in de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen Pastoe een van de pioniers was van een nieuwe klare lijn in interieurontwerp. Pastoe is een bekend merk in Nederland. Grootouders, ouders en nu de kleinkinderen kiezen bewust voor Pastoe. We zijn ons bewust van de bijzondere positie die wij in nemen in de woonkamers, nu niet alleen in Nederland maar over de hele wereld. We kijken naar ons verleden met trots.

1913

In 1913 besluit ondernemer Frits Loeb (1889-1959) de stoelen voor zijn winkel aan de Ganzenmarkt in Utrecht zelf te gaan produceren in een kleine ambachtelijke timmerfabriek. Deze Utrechtsche Machinale Stoel- en Meubelfabriek (UMS) groeit al snel uit tot een voor Nederlandse begrippen grote fabriek met meubelproductie voor verschillende verkooppunten. In 1918 verhuist de fabriek naar het Rotsoord in Utrecht, waar Pastoe tot 2015 is gevestigd.

 

1923


Met haar collectie mikt UMS vooral op het grote publiek. Wel zoekt bedrijfsleider en ontwerper D.L. Braakman (1885-1966) in de tekenkamer van UMS naar een variant op de sobere maar sierlijke ontwerpen van de Amsterdamse School. Zonder veel commercieel succes overigens – de zakelijke ontwerpstijl valt nog niet in de smaak bij het grote publiek. Niettemin blijft UMS flirten met vernieuwende vormgeving. .

1932

Ondanks de moeizame verkoop blijft UMS optimistisch over de kansen van een uitgesproken moderne vormgeving. De markt is echter nog niet toe aan meubels met radicale sobere vormen. Al even gedurfd en origineel zijn de demontabele stalen buisstoelen naar ontwerp van de architect H.F. Mertens (1885 - 1960).

 

1947

Jaren dertig stijl

Na de Tweede Wereldoorlog, waarin de fabriek geheel ontmanteld werd, maakt UMS een nieuwe start. Aanvankelijk wordt de oude koers – de productie van een toegankelijke collectie – voortgezet. Al snel maakt de directie een definitieve en radicale keuze voor eigentijdse vormgeving. De heldere collectie moet geschikt zijn voor uiteenlopende woonsituaties. Dit ‘passe partout'-principe wordt verwerkt in de nieuwe merknaam PasToe.

1952

In 1948 treedt Cees Braakman (1917-1995) in de voetsporen van zijn vader als bedrijfsleider en ontwerper. Tijdens een studiereis door de Verenigde Staten maakt hij kennis met de baanbrekende meubels van gebogen multiplex van Charles & Ray Eames. Ook wordt Braakman beïnvloed door de vormgeving van ontwerpers als de Finse Alvar Aalto. In eigen land wordt aansluiting gezocht bij de Stichting Goed Wonen (1946-1968), die pleit voor goedkope, gebruiksvriendelijke en flexibele meubels die aansluiten bij de kleine Nederlandse woningen.

 

1955

 

In de collectie komt het accent steeds meer te liggen op opbergmeubelen. Daarbij gaat alle aandacht uit naar het ontwikkelen van flexibele kastsystemen die de consument zelf kan samenstellen. Dit vernieuwende concept vindt in 1955 een radicale uitwerking in Meubelen-naar-maat-serie. De consument kan hiermee zijn eigen kast samenstellen en later eventueel nog uitbreiden.

1957

Het kastsysteem Meubelen op maat heeft groot succes in binnen- en buitenland. De teakversie wordt in 1957 op de 11e Triënnale in Milaan onderscheiden met een zilveren medaille. Hetzelfde jaar volgt ook nog de bekroning met Le Signe d’Or in België.

 

1957

 

 
Naast het flexibele kastsysteem, dat kan worden aangepast aan de individuele wens van de consument, worden ook conventionele kasten geproduceerd, zoals de U+N uit 1958. Ook deze kastserie heeft een ingetogen en sober vormgeving, wat inmiddels het handelsmerk van Pastoe is geworden.

1960

Niet alleen bij de vormgeving van de collectie zoekt Pastoe aansluiting bij de veranderende tijdsgeest. Zo wordt voor het promotiemateriaal gebruik gemaakt van nieuwe grafische disciplines. Posters, brochures en andere communicatie worden voorzien van illustraties van bekende grafici als Dick Bruna, Otto Treuman, Theo Stradman en Harry Sierman.



1967


Het principe van kasten die zijn opgebouwd van losse, stapelbare elementen wordt door Braakman verfijnd met de Pastoe-kubus (1967) en de K 369-serie (1971). Voor deze inventiviteit en durf worden Braakman en de UMS-Pastoe in 1968 onderscheiden met de BKI-prijs en een tentoonstelling in het Centrum voor Industriële Vormgeving in de Beurs van Berlage.

1980

De ontwerpstijl is ingetogen en krachtig – de Pastoe-collectie valt op door haar eenvoud. Daarvoor wordt samenwerking gezocht met internationaal toonaangevende architecten en kunstenaars. Flexibiliteit en gebruiksgemak blijven het uitgangspunt.


2006


In de 21e eeuw is Pastoe vooral een meubelmerk geworden, met de nadruk op vrije composities die met een breed scala aan componenten op oneindig veel manieren gecombineerd kunnen worden.

2020

In een sterk veranderende interieur-wereld blijft Pastoe overeind door continue innovatie. In ontwerp, in service, in productie, in materialen, in kwaliteit en in kleuren. De wereld van nu lijkt in geen enkel opzicht op die van 1913 en Pastoe heeft nieuwe uitdagingen. Pastoe heeft zich helemaal toegelegd op kasten, onder het motto; "The Storage Of Your Life". Bijzondere kasten met alle mogelijkheden om je eigen smaak toe te voegen. De kast is van jou en een beetje van Pastoe. Op deze manier zijn al onze kasten uniek. Styling en kwaliteit zijn de onderscheidende eigenschappen van een Pastoe meubel. Service is geen bijzaak meer, maar één van onze belangrijkste kernwaarden. Productontwikkeling, marketing en fabricage staan in het licht van verduurzaming. Iets wat goed is, gaat langer mee. Dat geldt zeker voor de jarenlange relatie die wij met een hechte groep Pastoe liefhebbers hebben. Een relatie die wij koesteren, want we weten dat de bijzondere betrokkenheid bij het merk Pastoe onze grootste meerwaarde is

 

Over de oude Pastoefabriek

Interview met Henk Westbroek voor RTV Utrecht 25 juni 2019